Mélységi vizek tisztítására alkalmas technológiák vizsgálata műszaki és gazdasági szempontok alapján

Elsődleges fülek

Erre a témakiírásra nem lehet jelentkezni.
Nyilvántartási szám: 
11/26
Témavezető neve: 
Témavezető e-mail címe:
laky.dora@emk.bme.hu
A témavezető teljes publikációs listája az MTMT-ben:
A téma rövid leírása, a kidolgozandó feladat részletezése: 

Hazánkban az ivóvíz előállításának jelentős része (kb. 40 %-a) mélységi vízbázisokból történik. Ezekben a vízbázisokban főként természetes eredetű szennyezések találhatóak, ezek koncentrációja viszont gyakran olyan magas, hogy a víz nem felel meg a 201/2001-s Kormányrendelet előírásainak. A vízszennyezők közül a legnagyobb problémát az arzén és ammónium jelenléte okozza.

A kutatás célja a mélységi vizek tisztítására alkalmas technológiák megvalósítása során lejátszódó folyamatok vizsgálata, különös tekintettel az 500 m3/napnál kisebb kapacitású víztisztító üzemekre. A kutatás következő szakaszában, a lejátszódó folyamatok ismeretében és figyelembe vételével, laboratóriumi kísérletekre és üzemi szintű vizsgálatokra egyaránt sor kerül. Ezen vizsgálatok célja az adott nyersvíz minőség mellett alkalmazható technológiai eljárások körének megállapítása, és az egyes technológiák részleteinek (adagolandó vegyszerek típusa, koncentrációja, üzemeltetési feltételek, stb.) meghatározása. A vizsgálatok eredményeképpen meghatározható az egyes tisztítás-technológiai eljárások hatékonysága, műszaki alkalmassága, különös tekintettel a komplex (arzén, ammónium, vas, mangán, oldott gázok eltávolítását egyaránt végrehajtó) vízkezelési eljárásokra.

A kutatás következő fázisa az egyes technológiák gazdasági értékelése: beruházási és üzemeltetési költségek vizsgálata. A műszaki és gazdasági szempontok együttes értékelése alapján technológia-kiválasztási útmutató kerül kidolgozásra.

Hallgató: 

A témavezető eddigi doktoranduszai

Devecseri Mátyás (2015/2018/)
Neguez Souha (2021//)
Státusz: 
régi