Topológiaoptimálás valószínűségi változóval adott peremfeltételek esetén

Elsődleges fülek

Erre a témakiírásra nem lehet jelentkezni.
Nyilvántartási szám: 
13/14
Témavezető neve: 
Témavezető e-mail címe:
logo.janos@emk.bme.hu
A témavezető teljes publikációs listája az MTMT-ben:
A téma rövid leírása, a kidolgozandó feladat részletezése: 

Jelenleg a topológiaoptimálás egy terhelési esetet vizsgál. Tervezési bizonytalanságok ritkán kerülnek be a kutatási feladatokba. A kutatás célja a topológiaoptimálás alapfeladatának és a hozzá kapcsolódó numerikus módszernek a kiterjesztése több terhelési eset figyelembevételével valószínűségi változókkal adott peremfeltételek esetén a megbízhatóságelmélet felhasználásával.

A jelöltnek tanulmányoznia kell a megbízhatóságelmélet alapvető eljárásait (FORM, SORM, Monte-Carlo szimuláció), az optimális „layout” elmélet főbb elveit. Meg kell ismernie a stochasztikus topológiaoptimálás eddigi eredményeit.

Először a feszültségkorlátok nélküli determinisztikus feladat a megoldandó több terhelési eset figyelembe vételével. Meg kell vizsgálni, hogy az optimális topológia statikai szempontból határozott vagy határozatlan szerkezet kialakulására vezet a több terhelési eset figyelembe vétele. A topológiaoptimálás feladatát ki kell terjesztenie a megbízhatóságelméletre épülő eljárásokkal. Vizsgálnia kell, hogy az ismert eloszlásfüggvények és a korrelációs adatok, hogyan befolyásolják az optimális topológiát. Tanulmányoznia kell, hogy stochasztikus esetben mi a hatása a feszültségi korlátoknak illetve a több terhelési eset figyelembevételének.

A feladat numerikus megvalósításánál olyan eljárásokat kell használnia illetve készítenie, amelyek több tízezer változójú feltételes szélsőérték-feladat megoldásánál is működik.

Hallgató: 

A témavezető eddigi doktoranduszai

Balogh Bence (2014/2017/)
Pintér Erika (2012/2015/2019)
Merczel Dániel Balázs (2010/2013/2015)
Mohsen Ghaemi (2003//2010)
Movahedi Rad Majid (2007//2011)
Tóth Bálint (2023//)
Státusz: 
régi